قسمت دوم:

در ادامه بحث قسمت اول به ارائه درمان سوء هاضمه و مهمترین شکایت آن که نفخ معده است می پردازم. اما قبل از آن چند مقدمه و توضیح :

الف- ممکن است برای بعضی سوال ایجاد شود که مگر می شود با اصلاح نوشیدن مایعات و تجویز یک قلم داروی گیاهی مشکل معده ای که سالها با انواع داروهای شیمیایی مرتفع نشده، به درمان قطعی برسد؟ در پاسخ می گویم که این درمان را 15 سال تجربه کرده ام و در بیش از 90 درصد افراد تاثیر قطعی داشته و یا تا حد بسیار رضایت بخشی بهبود یافته اند. بسیاری از این بیماران برای همیشه داروهای معده خود را کنار گذاشته و خیلی از آنها بعد از سالها مجددا موفق به روزه داری شده اند.

از قضا، درمان نفخ معده پاسخ روشنی است به آن عده ای که می گویند طب سنتی دیر جواب می دهد یا باید مقدار زیادی داروی گیاهی بخوریم تا نتیجه ان را احساس کنیم.

واقعیت آن است که یکی از اصول مسلم درمان بیماری ها در طب سنتی، شناخت و رفع سبب بیماری است. اگر طبیب موفق به این مهم شود راه رسیدن به درمان سریع، کوتاه و ارزان خواهد شد. در درمان نفخ معده همین مسیر را طی کردیم.

ب- بنده ضمن این که تقاضا می کنم خوانندگان محترم این پیشگیری و درمان ساده را تکثیر و به دیگران بیاموزند از آنان می خواهم نتایج آن را با ذکر جزئیات به اطلاع برسانند تا در وبلاگ درج کنیم و همگان تاثیر آن را ببینند

 

درمان نفخ معده

وقتي سبب مزاجي نفخ معده را دانستيم درمان آن هم آسان مي شود:

1. اصلاح تغذيه:

اگر اصلاح تغذیه به خصوص نحوه آب خوردن انجام شود، درمان دارویی موفق خواهد بود در غیر اینصورت نه داروی گیاهی و نه شیمیایی تاثیر لازم را نخواهد داشت یا اثر آن مقطعی و زودگذر خواهد بود.

به روزه داران می گوییم از نوشابه های گازدار به طور کامل بپرهیزند، آب را با حجم کم و به آرامی و با حالت مکیدن بنوشند (همان که در روایات طبی هم به آن توصیه شده که در فواصل بلع آب ذکری بگویند) و آب یخ نباشد و حتی برای افرادی که معده ضعیف دارند بهتر است خنک هم نباشد خصوصا در وعده افطار. توجه داشته باشید که آب یخ عطش را بیشتر می کند. همچنین از مصرف آب، چای، دوغ و هر نوع نوشيدني ديگر تا یک ساعت بعد از غذا بپرهیزند و اگر غذا دیرهضم است این زمان را بیشتر کنند. اگر عطش زیادی وجود دارد در وعده افطار غذایی کم حجم و سهل الهضم میل شود تا نیاز بدن به مصرف آب کمتر شود. همین این مراقبتها برای این است که آب مورد نیاز از کوره معده عبور و به بدن برسد ولی حرارت این کوره را خاموش نکند.

2. رفع سردی معده:

بهترين دارو در اين مورد زيره سياه است که طي چندين سال تجويز، اثرات قاطعي از آن ديده ام.

در منابع طب سنتی درج شده که طبیعت زیره گرم و خشک و جهت تقویت معده و کبد و کلیه و از بین بردن نفخ معده و سکسکه و تخمه (فساد غذا در معده) و درد شکم و دل پیچه موثر است.

مطالعه ای نیز در کشور نشان داده که: مصرف زیره سیاه در بیمارانی که مبتلا به سوء هاضمه هستند اثر درمانی داشته و علائم بالینی این عارضه را کاهش می دهد. دکتر "علی فانی" متخصص بیماری های داخلی و مجری این مطالعه اظهار کرد:

«درمان بیماران مبتلا به سوء هاضمه تاکنون رضایت بخش نبوده است. ما در این مطالعه به بررسی اثر زیره سیاه و مقایسه آن با داروی متوکلوپرامید که در کنترل علائم سوء هاضمه کاربرد دارد، پرداختیم .وی با اشاره به اینکه در این بررسی160 بیمار به دو گروه 80 نفری تقسیم شدند؛ افزود: گروه اول500 میلی گرم پودر زیره سیاه و گروه دوم 10 میلی گرم متوکلوپرامید را دوبار در روز به مدت دو هفته استفاده کردند. دکتر فانی شدت احساس اتساع شکم، تهوع بعد از غذا، سیری زودرس و درد را از موارد مورد بررسی در نمونه ها عنوان کرد و گفت نتایج نشان می دهد اثربخشی زیره سیاه و متوکلوپرامید بر علائم سوء هاضمه یکسان است بنابراین زیره به اندازه متوکلوپرامید در کنترل علائم سوء هاضمه عملکردی موثر دارد»

البته اشکال تحقیق فوق این است که مقدار زیره تجویز شده در آن یک گرم در روز بوده که خیلی کمتر مقدار ذکر شده در منابع طب سنتی که 7 گرم است، می باشد با این وجود همین مقدار هم تاثیری برابر با داروی شیمیایی داشته است.

من به بيمار مي گويم زيره را آسياب کرده، هر وعده يک قاشق مرباخوري پودر آن را روي غذا بپاشد و تا 2 هفته غذا را با آن بخورد. بعد از این مدت اغلب بیماران بهبود کامل پیدا می کنند و دیگر لازم نیست هر وعده زیره مصرف کنند. کافی است هر زمان غذایشان نفاخ بود (آش، حبوبات، باقلا و آبگوشت) زيره بخورند. دقت شود که زیره آسیاب شده بیش از یک هفته نماند در غیر این صورت خاصیت آن کم می شود.

زیره دو نوع سیاه و سبز دارد که درجه گرمی سیاه بیش از سبز است لذا داروی موثرتری است. در مورد جواناني که طبعشان خيلي گرم است، زيره سبز را تجويز مي کنيم زيرا زیره سیاه در افراد گرم مزاج ممکن است باعث تشدید علائم گرمی مثل خارش بدن، خشکی پوست و جوشهای پوستی شود.

نکته مهم دیگر این است که برخي متخصصين گوارش و تغذيه، مبتلایان به سوء هاضمه را از خوردن ميوه، سبزي، سوپ و آش منع مي کنند. متاسفانه همين توصيه اشتباه باعث مي شود تا مبتلايان به نفخ، به تدریج دچار بیماری مهمتری که يبوست است نيز بشوند. بیماران زيادي هستند که به علت يبوست شديد مراجعه می کنند و وقتي بررسي مي کنيم متوجه مي شويم، يبوست آنها از زماني شروع شده که پزشک، آنها را به دليل ابتلا به نفخ از خوردن ميوه، سبزي و آش منع کرده و از آن روز فقط برنج خورده اند. ما با روشی که ذکر شد ابتدا سوء هاضمه این بیماران را درمان کرده آنگاه می گوییم به تدریج مصرف میوه و سبزی و آش را آغاز کنند به این ترتیب یبوستشان نیز بهبود می یابد.

نفخ معده یکی از جلوه های بارز ناکامی در طب رایج است. آمار میلیونها نفر مبتلا در سراسر دنیا و مصرف دائمی چندین قلم دارو از دایجستیو و پانکراتین گرفته تا رانیتیدین و امپرازول گواه آن است. به نظر می رسد تجویز داروهای حاوی آنزیمهای گوارشی (که بعضا منشاء خوکی هم دارند) مبارزه با معلول است نه علت و ریشه بیماری و کاهش تولید آنزیمهای گوارشی نیز معلول سردی معده می باشد. این در حالی است که طب اسلامي سنتي از هزار سال قبل سبب و ريشه مزاجي بيماري را تبيين و آن را به سهولت پیشگیری و درمان کرده است.

امید است با ترویج این حقایق به زودی شاهد جمع آوری داروهای سوء هاضمه از داروخانه ها به دلیل عدم نیاز باشیم. انشاء الله